onsdag 30 november 2011

Första året jag glömt 1 advent!

Ja, så kan det gå...förvirringen den sista tiden har varit total. Jag försöker samla mig och tänka framåt. Läste på facebook om alla människor som pyntat och pysslat...vaddå, har jag missat något? Såklart jag hade, missade 1 advent. Jorden gick ju inte under för det märkte jag, hehe

Så nu ikväll har jag satt upp nya gardiner och lite belysning, kanske inte så mycket för min egen skull men får besök av mina barn till julen. Så anstränga sig måste jag ju.

Julen är inte min favorittid, kanske bara för att det har inträffat saker i mitt liv just under den tiden. Men att träffa familjen och äta gott är ju det bästa. Julhandeln kommer inte att tjäna på mig i år heller, men det finns säker dom som överhandlar som alltid och gråter i Januari. Det finns också dom som planerar sin jul, köper lite då och då och rättar munnen efter matsäck. Men hysterin är stor, man kan tro att en del är gjorda av pengar.

Jul blir det oavsett man vill eller inte. Varje jul brukar jag gå över till min ensamma granne som bor vägg i vägg. Ibland har han pyjamas när han öppnar. Jag brukar fixa i ordning en jultallrik med allt vad det innebär, kan aldrig tänka mig att han lagar den maten själv. Likaså midsommar, då gör jag samma sak. Han blir lika glad varje gång och tackar varje gång han ser mig resten av året .

Jag gjorde så även till en gammal man som också bodde på Söder. Han lever inte idag.
Känns härligt att tänka på andra i denna familjestund som julen faktiskt är. Tanken är fin och gesten ännu bättre, så det blir en tallrik till grannen även i år. Ha det fint i mörkret ni som läser snart är snön här och lyser upp! Kram

söndag 27 november 2011

Lägger ner!

Just precis nu  så fick jag känslan av att "jag lägger ner"! Är så trött på allt....innerligt trött! Jag måste gå vidare och väljer att lägga vissa saker bakom mig. Det räcker nu...finito, slut....."borta!!!!! Sådärja...var det så enkelt.....givetvis inte. Men jag måste göra detta för att inte hamna i något ekorrhjul av funderingar.

Jag har skavsår i hjärnan, tankarna snurrar och jag känner att jag inte kommer någonstans. Har en vecka på mig att bygga upp mig själv och sedan vara tillbaka på jobbet. Jag måste komma in i mina vanliga rutiner igen, hur tråkigt det än låter.

Så nu går jag då alltså vidare. Sorgen finns kvar för Wilma men jag kan inte göra någonting för att få henne tillbaka hur mycket jag än vill. Hon ska finnas i mina tankar...alltid...och i mitt hjärta ....

Wilma....du fattas mig!

lördag 26 november 2011

Sjukskriven en kortare tid!

Det har varit mycket nu...alldeles för mycket! Vissa undrar hur jag orkar, jag likaså. Jag är härdad, det är jag. Blir som sagt inte förvånad längre över saker som händer. Gick till vårdcentralen och pratade med farbror doktorn. Han bara skakade på huvudet och satt stundom mållös när jag berättade om saker jag varit med om. Det är ju gamla saker som gör sig påminda också, allt kommer på en gång när det händer nya trauman. Han ordinerade vila/ aktivitet....men hittade inte ord för allt som jag berättade.

Jag har mycket obearbetat men har kämpat mig igenom dessa saker på egen hand. Visst, alla skulle vi ha någon att prata med, en egen oberoende människa som skulle orka lyssna på våra problem. Jag har min familj, mina barn & syskon. Men kan inte låta bli att tycka synd om dom, som får stå ut med ett och annat.

Detta påverkar ju deras liv också, alla konstiga , knäppa oförståeliga händelser! Men jag har inte bara problem, det finns mycket positivt i mitt liv, måste bara rensa ut det gamla först och gå vidare. Jag är nog en väldigt glad människa i grund och botten som inte ältar problem på krogen eller jobbet. Visst händer det att jag nämner saker som känns aktuella just då men jag ältar inte.

Jag har valt att skriva om vissa saker i min blogg för att jag känner att jag mår så mycket bättre då och att folk som känner mig ska få känna mig som den jag är och inte höra saker i förbifarten och bilda rykten. Tyvärr så finns det ju alltid folk som pratar om saker dom inte vet utan bara hört, får leva med det också.

Jag klarar mig igenom det här också och jag förstår att min familj blir oroliga, men jag fixar det här...tro mig. Snart är jag på banan igen och lever som aldrig förr. Min katt Wilma tänker jag på varje dag och kommer så att göra, saknar såå.....och har nog fortfarande inte fattat att hon inte finns.

När jag stänger fönstret på kvällen så får jag känslan att jag stängt henne ute. Jag häller fortfarande upp mat för 2 katter och får slänga det som blir över. Jag har lämnat allt som det var för att mildra sorgen. Min andra katt ger mig också mycket tröst.

Jag är glad för vänner jag har, vissa har ringt och kollat hur jag har det andra har gjort på andra sätt. Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska hantera det här med Wilma, kanske hittar en balans snart hur jag ska gå till väga. Döden är inte enkel men så definitiv.....

Ta vara på det ni har, man vet aldrig hur länge....kram & ta hand om er därute...

fredag 25 november 2011

Papas Tapas!

Har tillbringad så mycket tid hemma nu efter Wilmas bortgång. Tänkte göra så torsdagskvällen också om det inte hade varit för att min syster ringde och ville ha med mig på Papas Tapas. Hade inte ätit på hela dagen så det passade mig jättebra. Vi slog till på en 3-rätters och avslutade med en god efterrätt.

Började med "Gambas Tigres"(jätteräkor)

Nr 2 Oxfilèspett med Aioli


Nr3 Hickoryrökta revbensspjäll  



Efterrätten: Chockladfondue med jordgubbar, päron,marsmallows, banan, lakrits & glass
En kanonmåltid! Det är väl det som är riktigt bra med mat, en tröst liksom :)
På väg hem så var det både julskyltat och tänt i alla skyltfönster på Köpmangatan, riktigt rogivande även om julen inte är min tid direkt, men vackert är det :)

Belyst träd utanför min bostad!
Dessa söta blommor stod utanför min dörr när jag kom hem! En liten tröst av min fina granne Gunilla, jag blev rörd och glad!

torsdag 24 november 2011

Hur ska jag orka?

Rinner livet ifrån en?
Jag är inte stark nu...inte alls stark! Jag gjorde ett tappert försök att träffa några arbetskamrater ikväll, bara för att komma ut och att vara lite social. Har tillbringat tiden hemma, hemma, hemma den senaste veckan.

Det här handlar största delen om min katt som dog, det handlar också om manipulerade känslor runt mig. Jag känner ibland att jag håller på att bli "knäpp", skrattar åt eländet......när fan ska det sluta? Jag tror jag har gått igenom saker i mitt liv som många inte ens skulle uppleva under flera livstider...så känns det och så är det.

Jag skulle kunna bli psykolog.....ingenting känns främmande längre! När folk har problem och dom ventilerar så vet jag direkt vad dom pratar om.....jag har ju varit där......också...:( Är det meningen att jag ska ta hela skörden av livssorg och tråkigheter?  Jag bara undrar?

Livet är ett mysterium....inte ens jag fattar fast jag gått igenom hela registret....men vem är det som förstår? Jag har många bra människor omkring mig, helt klart, jag är glad för min familj och mina vänner....men dom kan inte påverka mina val här i livet.......ingen kan !

Det är tungt nu med det mesta.....men jag siktar framåt.....som jag alltid har gjort......

onsdag 23 november 2011

Blev ingen katt!

Azlan en helt underbar kelig myskatt
Gjorde ett tappert försök att skaffa en katt till. Katten jag hade bestämt mig för var skygg och fräste åt mig, den gick bort på en gång. Kollade runt bland dom andra katterna. En del var nyfikna andra drog sig undan. Men det fanns en röd katt som var en riktig "knähund" :) Den var kelig tillmötesgående och social.

Jag stod och tänkte länge, dom sa att jag kunde tinga den om jag ville tänka men jag bestämde mig att åka hem och tänka i lugn o ro. Redan i bilen kom tårarna....och plötsligt blev Wilma den enda jag kunde tänka på och tårarna sprutade ur mina ögon. Då gick det upp för mig att detta var för tidigt, kunde inte skaffa en ny katt under min sorg.

Jag behöver tid, inte ens säkert att jag skaffar en ny, ska njuta av min katt Kezo som har blivit helt förändrad och nästan tagit Wilmas plats i mitt liv. Hon gör saker som Wilma brukar göra och jag förstår nu mer än någonsin att Wilma tagit den största platsen här hemma när hon levde.

Elinas katt Fransis syster fanns kvar
Nyfikna katter fanns i fönstret när vi kom :)
Får nästan dåligt samvete fast jag vet att jag gett båda katterna kärlek efter vad dom önskat. Jag tror att Kezo automatiskt har dragit sig undan och hållit sig på sin kant när Wilma varit i närheten. Nu ser Kezo sin chans, tror då att det är en dålig idé att skaffa en ny familjemedlem. Tiden får ha sin gång....det visar sig om jag behöver ha en katt till i framtiden. Jag är ju inte utan :))

Ny familjemedlem?

Har funderingar att skaffa en katt till. Satt igår kväll och tittade på djurskyddets hemsida och såg då denna underbara katt. Jag föll pladask! Vet inte om vi passar för varann men åker dit på eftermiddagen och ser efter om han vill ha mig.

Man ska nog inte gå efter det man ser utan hur kemin är när man väl är där. Kanske kommer hem med en helt annan katt, hehe. Det jag tänker på är att om den jag väljer passar med min katt som jag har. Kezo som bor hos mig är lite ensamkatt och tyr sig mycket till mig. Det kanske blir katastrof men jag vill ge det ett försök. Jag vill att dom ska ha sällskap av varann när jag inte är hemma.

Jag är en kattmänniska, trots allergi...vansinnigt  egentligen...men jag kan inte vara utan katt. Åker med systerdotter Elina till Kälby katthem vid kl 16 då dom öppnar. Spänd är jag :) Pim-Pim som denna katt heter blev kastrerad igår och får tas hem tidigast imorgon, passar mig bra.

Jag kanske får med mig alla katter hem :)
Fortsättning följer om det blev Pim-Pim (som jag ska byta namn på) eller någon annan underbar kisse. Oj, vad klockan går långsamt helt plötsligt......

Jag har inte glömt min Wilma, glömmer dig aldrig, men får inte dig tillbaka!

tisdag 22 november 2011

Kaos i livet!

Jag har kaos i mitt liv just nu. Inte så att jag inte trivs med livet i allmänhet utan det händer ständigt saker som jag inte är beredd på. Först nu min allra käraste katt som inte längre finns. Sen mitt nystartade förhållande som jag trivdes med innan jag förstod att vi var på tok för olika. Man kan vara olika. Jag vill ha lugn och ro i mitt liv med inslag av galenskap inom rimliga gränser.

Jag har alltid varit en spontan person med bra självkänsla. Det är viktigt för mig...det här med självkänsla. Inget eller ingen kan få mig på fall längre, är nog för härdad för det. Självförtroendet kan få sig en törn då och då...men man kan jobba sig uppåt. Det jag har känt är sorg den senaste tiden, kroppen liksom går på sparlåga en tid för att sedan tändas upp till full styrka. Jag ser framåt, jag är positiv på livet trots allt jag gått igenom.

En sak jag är glad för är att jag är otroligt medveten för signaler och kroppsspråk, så medveten att ingen längre kan lura mig. Man träffar inte alltid dom rätta människorna i en liv men jag har hela tiden möjlighet att välja och att bestämma över hur jag vill ha det. Det har jag gjort nu...idag...!

Det som inte dödar, det härdar.....

Magkänsla!

Man kan göra hur man vill, man kan säga vad man vill men magkänslan är något att lita på. Känns det fel i maggropen eller intuitionen likaså...då har man oftast rätt. Jag har en sån känsla nu eller flera sådana....

Kan tyvärr inte skriva vad det handlar om det vore att hänga ut situationen. Man kan säga att det är som ett sjätte sinne, en föraning. Sen när man hör att  andra tänkt i samma banor så känner man sig nästan säker. Det finns dom som säger att man inte ska förlita sig på detta för det kan leda en i fel väg. Men jag tycker att man ska det, det är ju så att känner man att något inte känns som det borde eller att man ryggar lite åt händelser eller åt  vad någon säger...då kan det vara så att det inte passar just för mig och att jag borde följa känslan.

Huvudet säger en sak men magen en annan...man kan ju bli förvirrad för mindre :) Det kan ju aldrig vara fel?

Kristoffer Alhström
 

Det finns en person (Filosofen, Kristoffer Ahlström) som hävdar att vi inte ska följa magkänslan eftersom den leder oss på villovägar .  Ett exempel är en Amerikansk reaktion på  terrordåden den 11 september  2001. Plötsligt avstod många från att flyga och körde hellre bil långa sträckor. Resultat: Trafikdödligheten rakade i höjden året efter den 11 september. Kristoffer  Ahlström anser att vi skulle klara oss bättre på att hantera statistik och kalkylera sannolikheter, bland annat.

Jag kan nog hålla med där men vad det gäller ens egna känsla så tror jag människan struntar i statistik och följer sin egen magkänsla....jag tror jag hade gjort det ! Var och en gör som den vill.....men jag rekommenderar att följa sitt hjärta men lyssna på magkänslan :) Kram på er!

måndag 21 november 2011

Minnesplatsen till Wilma!

Saknar henne så.....ett tag kände jag att jag aldrig skulle kunna gå vidare. Men livet är så, man tar sig igenom svårigheter trots allt. Wilma fattas mig....hon finns inte på sin vanliga plats, hon möter mig inte vid dörren, hon följer mig inte längre till affären. Jag håller mig levande tack vare att livet har sin gång.

Gråtattackerna är inte så ofta nu, har nog tömt mitt förråd snart. Men när jag väl sitter ensam så tänker jag på Wilma. Min andra katt, Wilmas mamma har suttit i alla fönster och tittat och sökt med sin blick. Dom har inte alltid varit sams men dom har funnits för varann. Ser också på katten Kezo att hon ändrat beteende på många sätt. Hon går ut endast för att göra sina behov och sen snabbt in igen. Hon följer varje steg jag tar överallt. Hon är mer kelig och lekfull på ett konstigt sätt. Hon har övertagit Wilmas plats i soffan, exakt på samma ställe. Hon har fått ensamrätt på mig och hon verkar trivas med det.

Hon vet...jag vet att hon vet...att Wilma aldrig mer kommer att komma hem. Den stunden i torsdags morse när dom var ensamna en liten stund tror jag att dom tog avsked. Wilma var förlamad i underkroppen och kunde endast resa sig med överkroppen på ett kämpigt sätt. Jag pratade med Wilma på ett lugnt sätt, höll henne i tassen i bilen och klappade henne på huvudet. Jag var i chock...i min enfald så trodde jag Wilma var odödlig.

Wilma var rädd för vad som skulle hända!
Wilma såg så oskadad ut där hon låg med sin tjocka fina päls.
Jag intalade mig att hon fått en smäll så att benen var brutna och att det skulle gå att fixa, men innerst inne förstod jag att det var allvarligare än så. Men avlivning fanns inte i mina tankar....absolut inte det! Jag kände mig som den barmhärtige samariten som lindrade hennes plågor genom att ta bort henne. Jag vet att jag gjorde rätt men kände mig ändå som en svikare genom att lämna henne kvar på Strömsholmen. Hon skulle ju med hem, oavsett skick! :(

Så här efteråt måste jag acceptera ödet och ta hand om min andra katt. Jag är en kattmänniska och har gjort det allra bästa för mina katter. Beslutade mig för att göra en liten minnesplats för Wilma där hon hittades, utanför mitt sovrumsfönster, hon hittade hem och tog sig hem trots förlamningen. Klorna var nedslipade på både bak och framtassar, hon måste verkligen ha kämpat och dragit sig hem. Det gör mig ledsen men samtidigt glad att hon blev funnen och inte dog utomhus utan med sin familj. Jag saknar min Wilma och känner mig inte som det bästa sällskapet nu. Känns som jag lever i en bubbla och inte kan ta in så mycket annat. Ingen annan katt kan ta Wilmas plats, det vet jag :(  Jag saknar dig så......

fredag 18 november 2011


Min katt Wilma!

Sorgen efter ett djur.

Banden mellan människa och djur kan vara mycket starka. Det har vi fått en ökad insikt om. Trots detta finns det inte samma förståelse för sorgen efter ett avlidet djur. Att förlora någon man älskat kan ge en djup kris. Det gäller vare sig det är ett djur eller en människa.
Antal sällskapsdjur ökar. Vi får även större insikt om vilken roll djuren spelar i våra liv. Acceptansen att sörja ett djur som dött är däremot inte lika stor. Sorgen efter ett djur följer dock exakt samma faser som all annan sorg. Sorgen brukar delas upp i fyra faser; chock, reaktion, bearbetning och nyorientering.
Hur lång och hur djup sorgeprocessen blir beror på vilken relation man haft till den som dött. Det beror inte på om det är en människa eller ett djur. Det går inte heller att jämför sorgen. Det är högst individuellt hur svårt och tungt sörjande blir.

Den som själv aldrig haft en djupare relation till ett djur har i regel svårt att sätta sig in i hur sorgen kan upplevas efter ett sällskapsdjur. Det är ganska vanligt att den sörjande djurägaren skäms över sin sorg och därför försöker dölja sina känslor. För att få en förändring till stånd är det viktigt att vi är öppna med hur vi känner. Prata om sorgen och stöd den som sörjer!
Det finns de som anser att djup sorg efter ett djur beror på att djurägaren förmänskligat sitt djur. En sådan syn förringar dock själva sorgen.

Det finns en fara om relationen till ett djur ersätter mänsklig kontakt, istället för att vara ett komplement. En risk i vårt allt mer stressade och kravfyllda samhälle. Realtionen till djuren är lättare då de inte ställer samma krav på oss. För att må bra behöver vi både djur och människor i våra liv.

Källa: Artikeln är baserad på en artikel i TTELA den 14/9 2011 och bygger på Psykolog Mickie Gustaffsons studier av relationen människa och djur.

Foto: Min egna foton (Sari Jansson)


Saknad Wilma född i hemmet 2007.03.12 död 2011.11.17 kl 11.00 

torsdag 17 november 2011

Min kära katt Wilma!

Sista bilden på Wilma på Strömsholm
I morse innan jag skulle jobba blev Wilma antagligen överkörd av en bil eller ramlat ner från hög höjd. Jag vet inte hur det gått till. Marko som jag är tillsammans med bar in katten i lägenheten. Det var några förbipasserande människor som sa att det låg en svart katt i buskarna och jamade. Såg direkt att det var allvarligt och ringde Strömsholm. Marko, som kör taxi, skjutsade mig dit och stannade med mig där. Vad skulle jag gjort utan honom, han var en klippa och jag ett vrak. Kunde inte tänka klart en sekund.

Röntgen , undersökningar mm, prognosen såg till en början skaplig ut men efter andra röntgen så visade det sig att Wilma hade roterat ryggraden rejält. Hon var så skadad invärtes att en CT-röntgen & operation inte skulle gjort någon skillnad.

Det tog ett tag innan jag förstod vad veterinären menade.....hon väntade på ett svar....vad ville hon? Efter en stunds tystnad så förstod jag att hon ville att jag skulle bestämma mig om avlivning. Minst 50.000 skulle allt gå på, overkligt mycket pengar för en normalinkomsttagare. Även om jag hade haft dom pengarna fick jag då höra att Wilma aldrig mera skulle kunna gå eller sköta sin "toalett". Valet blev då enkelt....för just Wilmas skull.

Denna katt har jag förlöst fram när Kezo skulle ha ungar, har ju kattmamman i livet. Wilma har också gett mig så mycket i dessa 4,5 år, sååå mycket att vissa inte kan förstå. Jag saknar min Wilma....så otroligt mycket....gråtattackerna är många.....

Lämnar nu över min älskade katt till katthimlen....hon är saknad....ett stort tomrum har infunnit sig....tack för dessa fina år min älskade katt....jag fanns där och höll dig i tassen och gav dig en puss på huvudet när du somnade in.....du fattas mig <3

Sov gott Wilma....puss