onsdag 1 juni 2011

Människans hår!

Huvudhårets främsta uppgift är att skydda skalpen från  UV- strålning. Det förklarar varför människor i soliga länder och heta klimat har tätt, krulligt hår. Det genomsnittliga antalet hårsäckar på människor är 100 000 hårsäckar. Håret skyddar även mot kyla.

Långt hår är ett tecken på  hälsa och god nutritionell status. Huvudhåret har långa tillväxtperioder och enbart en hårsäck bildar endast 20 hårstrån under en persons livstid.



Om håret blir rakt eller krulligt beror på hårsäckens form. Detta är genetiskt men kan ändras med tiden. I normala fall har en människa ca 80 000 - 160 000 över hårbotten och man tappar ca 100 strån /dag.  85% av hårsäckarna jobbar medan 15% vilar.


Håret på huvudet växer ca 1 cm i månaden, och varierar från person till person.

Genomsnittligt antal huvudhår:
Blonda: 146 000
Svarthåriga: 110 000
Brunhåriga: 100 000 ( varierar)
Rödhåriga: 86 000 ( varierar)




Ungerfär 25% av alla män upplever någon form av håravfall vid 30 års ålder. Vid 60 års ålder syns håravfall på ca 2/3 delar av alla män. Den mest accepterade förklaringen för manligt håravfall är DHT  teorin, ( dihydrotestosterone) Kan inte förklara riktigt vad det betyder men man kan få höga nivåer av detta och det har då en negativ effekt på  hårhälsan. DHT fäster sig på hårsäckarna och berövar dem på näring.  Raka hellre bort än spara det du har kvar. Snyggare så och kan var riktigt sexigt. Och du.....det hänger som sagt inte på håret!

SCHNYGING....:)

                 TJING!!!                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar